Vi satsar på J70 juniorer i allsvenskan

Vi satsar på J70 juniorer i allsvenskan
maj 8, 2015 Jakob Wilson
allsvenskan_large

Nu startar Allsvenskan i segling.

I samarbete med ett antal seglingsklubbar startar Svenska Seglarförbundet nu Allsvenskan i segling. Huvudpartner är Svenska PostkodLotteriet. Under 2015 kommer nationella klubbligor att startas i Sverige, England, Nederländerna, Italien och USA.

De tre bästa klubbarna från respektive nation kommer att vara kvalificerade till Sailing Champions League som planeras till Sardinien i september.

Varför får detta koncept så stort gensvar runt om i världen? 
Klubbarna är centrala för seglingssporten. Här går man i seglarskola, tränar som jolleseglare och har familjebåten. Men kappsegling sker nästan alltid som enskild seglare eller som team. Men i många andra sporter tävlar man för sin klubb i en nationell liga. Sa börde det vara i segling också?

Erfarenheten från andra länder är att klubbkänslan stärks. Klubbens medlemmar engageras i att sätta samman lag, träna, skapa träningsmöjligheter, skaffa sponsorer och jaga lokaltidningen. Både juniorer, OS-seglare och gamla rutinerade seglare samlas för att försvara klubbens färger.

Seglingen blir också enkel och lättillgänglig i båtar som tillhandahålls av Allsvenskan. Dessutom så verkar det vara så att media har enklare att förstå segling när det finns en allsvensk tabell som visar hur det går under säsongen.

-Det är otroligt kul att vi äntligen får till en nationell tävlingsserie mellan klubbarna i Sverige. En serie som naturligt skall kora Sveriges bästa segelklubb men som också skall få mer aktivitet i klubbarna och därmed öka tillgängligheten till vår sport. Ett mål som vi ocksa delar med vår huvudpartner Svenska PostkodLotteriet, säger SSF:s sportchef öch förbundsdirektör Stefan Rahm.

Allsvenskan drivs av Svenska Seglarförbundet i nära samarbete med klubbarna. Därför kommer en styrgrupp att sättas samman med två representanter från deltagande klubbar och en representant från Svenska Seglarförbundet.

Med i styrgruppen sitter Stefan Edefell, ordförande i Wiken Båtsällskap.
– Allsvenskan blir en mycket intressant satsning för oss i WBS, en sak som enar och ökar gemenskapen i klubben, ett stort lyft för oss, säger han och fortsätter, jag tror vi därigenom kommer att kunna attrahera fler ungdomar till seglingssporten och även skapa ett större engagemang och intresse för kappsegling hos våra medlemmar.

Anmälan för klubbar är öppen från den 9:e februari, klockan 12.00, till den 20:e februari. Ett lag består av upp till 15 personer som kan/skall rotera under säsongen. Alla måste ha varit medlemmar i klubben minst 12 månader före första start.

Deltävlingar är planerade till 22-24 maj i Saltsjöbaden, 14-16 augusti i Malmö och 11-13 september i Stenungsund. En deltävling pågår från fredag 14:00 till söndag 15:00 (senaste tid för start). Allsvenskan kommer att köras i sex helt nya J/70. Dessa kommer också att finnas tillgängliga för träning för de klubblag som deltar i Allsvenskan.

Champions League är planerat till 17-19 september på Yacht Club Costa Smeralda på Sardinien.

Kontakter
Media: Stefan Rahm, Förbundsdirektör, Svenska Seglarförbundet, stefan@ssf.se, 070-180 85 57
Klubbar: Isabelle Lindsten, Kappseglingsansvarig, isabelle@ssf.se, 070-180 85 53

Fakta Allsvenskan

  • 18 klubblag, max 15 personer i laget
  • 3 deltävlingar 2015
  • Upp till 45 race under 2,5 seglingsdagar på varje deltävling
  • 6 st tillhandahållna J/70
  • Topp 3 får tävla i Champions League
  • Botten 3 får kvala tillsammans med andra klubbar inför 2016

Deltävling 1: 22 – 24 maj, KSSS, Saltsjöbaden, Stockholm
Deltävling 2: 14 – 16 aug, MSS, Västra Hamnen, Malmö
Deltävling 3: 11 – 13 sept, StSS, Hönö
Champions League: 17 – 19 sept, Costa Smeralda, Italien
Kval 2016: 9 – 11 okt